Cam Gibi Denizler Sosyal Sorumluluk Projesi
18 Mayıs 2021'de BM Genel Konseyi, Uluslararası Cam Komisyonu (ICG), Cam Dernekleri Topluluğu (CGA) ve ICOM-Glass tarafından yapılan ortak başvuruyu onaylayarak 2022'nin Birleşmiş Milletler Uluslararası Cam Yılı ilan etti. GPP olarak, Birleşmiş Milletler Uluslararası Cam Yılı (IYOG2022) ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları perspektifinde Türkiye’nin en büyük cam sanayi kuruluşlarından Yorglass’ın bu küresel gündeme dahil olmasını sağlamak istedik. Cam endüstrisinin önemli aktörlerinden Yorglass için bu amaçla “Cam Gibi Denizler” projesini geliştirdik ve sürdürülebilir denizler için çalışan uzman sivil toplum örgütü TURMEPA ile iş birliği yapılmasını öngördük.
TURMEPA ile gerçekleştirilen çalışmada Yorglass’ın desteğiyle, Marmaris koylarındaki teknelerden 120 bin litre atık alımı gerçekleştirildi. DenizTemiz 4 isimli atık toplama teknesinin 1 Mayıs-30 Ekim tarihleri arasında topladığı atık yaklaşık 630 kişinin günlük ürettiği atık suya eş değerdi. Marmaris Körfezi’nin maviliğini korumak için yapılan çalışma sayesinde yaklaşık 1 milyon litre deniz suyunun temiz kalması sağlandı. Proje, denizlerin temiz kalması için ölçülebilir fayda üretilmesini sağlarken, Yorglass’ın ana faaliyet alanı olan camın, eşsiz çok yönlülüğü ile birçok farklı biçimde sayısız kültürel ve bilimsel ilerlemeyi teşvik eden sürdürülebilirliğine vurgu yapmak için değerlendirildi.
Projenin üçüncü önemli amacı olarak da Yorglass’ın ulusal ve uluslararası paydaşlarına sürdürülebilirlikle ilgili küresel gündemin bir parçası olma kararlılığına dair güçlü bir mesaj verilmesi sağlanmış oldu